Kirkkonummi, tuo monien mökkitien varrella sijaitseva kunta on pysähtymisen ja ihan oman retken arvoinen. Kunta on kooltaan laaja ja luonto hurmaa kenet tahansa. Etelässä meri on läsnä kaikkialla ja saaristoon kannattaa piipahtaa myös muuten kuin kesällä. Pohjoisesta löydät kauniit luontopolut ja Nuuksion kansallispuiston, jossa samoilee mielellään pidempäänkin.

Perusfakta:

Kunnassa on asukkaita vajaat 40 000, joista ruotsinkielisiä on n. 18 prosenttia. Kirkkonummelta löydät maalaismaisemia, merellisyyttä ja kaunista luontoa, unohtamatta myöskään mukavia kahviloita ja ravintoloita.

Historiankirjojen havinaa:

Kirkkonummen historia on pitkä ja kiehtova, ja tutkimuksien mukaan Kirkkonummella on ollut asutusta jo kivikaudesta asti. Näistä ajoista kielivät jännittävät löydöt; Jean Sibelius tunnisti vuonna 1911 Suomen ensimmäisen kalliomaalauksen Hvitträskin rannalta. Maalausten tarkkaa ikää on mahdoton tietää, mutta tutkijat arvioivat maalausten olevan jotakin 5000 ja 7000 vuoden välillä.

Myös Kauhalasta löydetty jäätuura kielii aikaisesta asutuksesta. Tuuraa on nimensä mukaisesti käytetty jään hakkaamiseen ja sen uskotaan olevan peräisin noin vuodelta 6500 e.Kr.

Maailman pisin tunneli, eli Porkkalan parenteesi:

Sotien jäljet näkyvät myös Kirkkonummella, ehkäpä jopa enemmän kuin monessa muussa paikassa. Jatkosodan jälkeen Neuvostoliitto päätti vuonna 1944 pakkovuokrata suuren osa Kirkkonummea 50 vuodeksi. Paikallisilla oli 10 päivää aikaa evakuoida alue ja jättää hyvästit kodeilleen.

Vaikka Porkkalan alue olikin Neuvostoliiton hallussa, sen läpi kulki junarata, jota myös suomalaiset saivat käyttää. Rajalle tultaessa ikkunoiden eteen iskettiin kuitenkin luukut, jotta matkustajat eivät näkisi ulos. Onkin vitsailtu, että Kirkkonummelta löytyi näinä aikoina maailman pisin tunneli.

Porkkalan alue palautettiin jo vuonna 1956, jolloin paikalliset pääsivät palaamaan koteihinsa ja korjaamaan aiheutuneita tuhoja. Useita rakennuksia oli tuhottu ja monia oli käytetty täysin eri tarkoituksiin kuin mihin niitä oli totuttu käyttämään. Esimerkiksi Kirkkonummen kirkkoa oli käytetty sekä elokuvateatterina että tallina.

Kiinnostaako parenteesi? Degerbyn puolella sijaitseva Igor-museo on retken arvoinen.

Nähtävyydet:

Kirkkonummella riittää nähtävää! Poikkea upeaan Hvitträskin kartanoon, jonka suunnittelivat aikoinaan arkkitehdit Eliel Saarinen, Herman Gesellius ja Armas Lindgren. Kartano on jo itsessään upea, mutta luonto sen ympärillä on melkeinpä vieläkin häikäisevämpi.

Jorvaksessa sijaitsevaa Pokrovan luostaria kannattaa myös poiketa katsomassa ja miksipä et tutustuisi Kirkkonummen historiaan myös Ragvaldsin museon kautta?

Luontoon mars:

Parasta Kirkkonummella? No ehdottomasti luonto! Jylhät kalliot, vehreät laaksot ja kauniit rannat, täältä ne löydät.

Lyhyellä matkalla on helppo poiketa Meikolle, jonne ajaa keskustasta alle vartissa. Valitse itsellesi sopiva luontopolku ja ihaile kaunista järveä ja sen rauhoittavia maisemia. Kokeile myös pohjoisella Kirkkonummella sijaitsevaa Pähkinäpolkua, jonka avajaisia vietettiin syksyllä. Ja toki myös Porkkala on aina retken arvoinen. Patikoi aivan niemen kärkeen, kuuntele tuulta ja katso ulos avomerelle päin. Aaltojen liikettä voisi seurata vaikka kuinka pitkään.

Lisää infoa:

Tutustu Kirkkonummen kunnan sivuihin, jossa erityisesti historiasta ja käyntikohteista löytyy kattavaa infoa.

Pääset sivuille tästä: https://www.kirkkonummi.fi/kulttuuri-ja-museo