Kyrkslätt är äventyrsturistens kultur- och naturmål. Kyrkslätt är genuint nära – bara på en halv timmes avstånd från Helsingfors och Helsingfors-Vanda flygplats. Kyrkslätts centrums landmärke är den medeltida Sankt Mikaels kyrka. I Bobäck ligger Hvitträsks museum, som är en turistfavorit. Kyrkslätts natur förtrollar med sin mångsidighet. I söder ligger det havsnära Porkala udd med öar och den unika vrakparken. I närheten av centrum ligger bl.a. Meiko friluftsområde. I Norra Kyrkslätt möter turisten den storslagna insjönaturen med barrskog och södra delen av Noux nationalpark.  

Bra att veta:

Kyrkslätt är Finlands näst största kommun med arealen på över 1017 kvadratkilometer. I kommmunen bor ca 40 000 invånare, av vilka ca 16,5 procent är svenskspråkiga. Det officiellt tvåspråkiga Kyrkslätt är ganska internationellt. I kommunen talas det 45 olika språk.    

I Kyrkslätt finner du grönskande landsbygd och idylliska byar, havsnära skärgård och förtrollande sjöar. Dessutom mångsidig service: närmat och landsbygdsbodar, caféer, restauranger samt bad- och kongressplatser, golfbanor och ridstall mitt i den storslagna naturen.

Historiens vingslag:

Kyrkslätts fascinerande historia sträcker sig ända till stenåldersbosättning. Kompositör Jean Sibelius upptäckte – som den första i Finland – år 1911 en klippmålning på Hvitträsks strand. Enligt uppskattningarna är målningarna ca 5 000 eller 7 000 år gamla.

Också isbillen som upptäckts i Kauhala berättar om att det alltid funnits bosättning. Enligt uppskattningarna härstammar isbillen som använts för att hacka is från ca 6500 f.Kr.

Porkala parentesen och världens längsta tunnel:

Spåren av krigen syns också i Kyrkslätt. Efter fortsättningskriget år 1944 hyrde Sovjetunionen med tvång en stor del av Södra Kyrkslätt för 50 års tid. Invånarna hade 10 dagar på sig att evakuera området och säga farväl till sina hem.

Genom Porkalaområdet löpte en järnväg som också finländarna fick använda, fastän området hamnade i Sovjetunionens besittning. När man kom till gränsen släpptes det dock ner luckor framför fönstren så att passagerarna inte såg ut genom dem. Man har skämtat att Kyrkslätt på den tiden hade världens längsta tunnel. 

Porkalaområdet återlämnades redan år 1956, och invånarna kunde då återvända till den egna torvan. Otaliga byggnader hade förstörts, och flera av dem hade använts för ett helt annat ändamål än det som de var byggda för. T.ex. hade Kyrkslätts kyrka under parentestiden använts både som biograf och som stall.

Är du intresserad av parentestiden? Till området ordnas guidade utflykter. Igor-museet i Degerby är värt en exkursion.

Sevärdheter:

Det finns massor att se i Kyrkslätt! Besök det ståtliga Hvitträsks museum, som ursprungligen planerades som hem och ateljé av arkitekterna Eliel Saarinen, Herman Gesellius och Armas Lindgren. Det nationalromantiska Hvitträsk med trädgårdar och den omgivande naturen gör besöket minnesvärt. Höjdpunkten i reseupplevelsen är närmaten i den trivsamma restaurangen i Hvitträsk.

Du kan bekanta dig med Kyrkslätts historia bl.a. på den traditionella gården till Ragvalds museum och Alisgårdens hembygdsmuseum. Kyrkor och herrgårdar i Kyrkslätt är i en klass för sig. Bekanta dig med sevärdheterna. Du kan börja t.ex. från den medeltida Sankt Mikaels kyrka, som är gjord av sten, eller Haapajärvi kyrka, som är gjord av trä. Den som önskar herrgårdsromantik kan t.ex. gå på lunch på Wohls gård eller gå till naturstigen på Eriksgårds marker om somrarna.

Ut i naturen:

Det bästa i Kyrkslätt? Absolut naturen! Havet och skärgården, de grönskande åkerlandskapen och de blåa sjöarna på annat håll, de mäktiga barrskogarna, de storslagna bergen och mycket annat.

Du kan åka med lokalbussen till Porkala udd i söder, där de nya skyltade naturstigarna och det mäktiga havslandskapet väntar. Från Porkala udd kan du också titta in i den pittoreska grottan på Högberget. Du kan köra från centrum till naturstigarna på Meiko friluftsområde och till den vackra sjön Meiko på mindre än en kvart. Prova också Hasselstigen i Norra Kyrkslätt eller upptäck en rusningsfri rutt till Noux nationalpark från Veikkola. 

Mer information om Kyrkslätts turistmål och historia finns på kommunens webbsidor, t.ex. https://www.kyrkslatt.fi/kultur-och-museer eller kontakta oss, vi hjälper dig mer än gärna.