Ulkoilu

Luonnossa vietetty aika on tutkitusti hyväksi terveydelle, mutta näin poikkeusaikana tulee ottaa muutama seikka huomioon.

Nyt kannattaa vielä vältellä suosituimpia kohteita kuten Porkkala, Linlon saari ja Meikon ulkoilualue, sillä nämä vetävät ihmisiä taatusti puoleensa ja suurten ihmismäärien ollessa kyseessä viruksen tartuntariski kasvaa. Listasimmekin meidän vinkit retkille korona-aikana Kirkkonummella. Lähde yksin nauttimaan ulkoilmasta tai korkeintaan oman perheen kanssa.

Olethan tutustunut yleisiin koronaohjeistuksiin esimerkiksi Valtioneuvoston sivuilla (https://valtioneuvosto.fi/etusivu) tai lukenut Metsähallituksen korona ohjeistuksen (https://www.luontoon.fi/koronavirusohjeet). Noudata ja seuraa aina viranomaisten antamia ohjeita ja määräyksiä!

Ulkona ollessa tartuntariski on pieni, mutta tietyt pelisäännöt tulee muistaa. Älä retkeile yleisille nuotio- ja taukopaikoille välttääksesi ihmiskontakteja. Esimerkiksi kuivakäymälät luontokohteiden lähettyvillä voi olla vaikea pitää erityisen hygienisinä korona-aikana. Tee eväät jo kotona valmiiksi ja nauti ne omassa rauhassa vaikkapa kaunilla kalliopaikalla tai mättäällä. Anna tilaa toisille retkeilijöille ja muista turvaväli!

Kun säännöt on selvät, voit nauttia ulkona hyvillä mielin. Tässä meidän vinkit kevätretkille:

Lähde retkelle bongaamaan lintuja

Kevät on lintubongareiden aikaa! Kirkkonummelta löytyy useitakin hyviä linturikkaita paikkoja, mutta esimerkiksi Medvastö-Stormossenin ruovikkoiset merenrannat tarjoaa hyvät apajat tarkkailla lintuja erityisesti muuttoaikaan. Lintujen havainnointia varten alueella on, 6 – 8 henkeä kantava, Morsfjärdenin lintulava, joka sijaitsee Medvastsundetin pohjoisrannalla Smedjevikenin merenlahdella.

Koko perheen Kaarniaispolku Nuuksion laidalla

2,7km mittainen Kaarniaispolku Nuuksion kansallispuistossa on sopiva päiväretki perheen pienemmillekin. Kirkkonummen Veikkolan teollisuusalueen parkkipaikalta lähtevä reitti tutustuttaa komeisiin kuusikkoihin ja jäkäläkallioihin sekä pitkospuilta pääsee silmäilemään Haaversopakon suomaisemaa. Luontopolku on erinomainen paikka luonnon monimuotoisuuden tutkimiseen ja kevään merkkien bongailuun!

Historiaa Siuntion puolelta - Krejansbergetin hautaröykkiöt

Lähde tutustumaan pronssikautisiin muinaismuistoihin Siuntion Krejansbergetillä! Ylös kiipeäminen on jyrkkä ponnistus, mutta huipulta on upeat maisemat. Alueella on viisi muinaista hautaröykkiötä, joista kolme helposti nähtävissä huipun päällä. Aikoinaan paikka on ollut merenrantakalliota. Aurinkoisena päivänä voi nauttia vaikka eväät kallion huipulla!

Lähimetsä tutuksi kevätseurannan avulla

Lähimetsissä tulee viihdyttyä monesti kiireisellä tyylillä. Koira lenkitetään tai juostaan itse päivän kuntoilulenkki. Ota aikaa itsellesi ja lähde tutkimusmatkalle omaan lähimetsääsi, minkälaisia puita siellä on - entä minkälaisia kasveja? Luontoliiton kevätseuranta (http://www.kevatseuranta.fi/) antaa myös mukavaa tehtävää lähimetsäretkelle!

Kuntoretkelle polkupyörällä

Tutustu lähiseutusi maisemiin ja teihin pyörän selästä. Samalla vaivalla saat mukavasti kuntoilua sekä raitista ilmaa. Kirkkonummella on useita hyviä pyöräilyreittejä, niin kaupunkimaisemissa, maaseudulla kuin merenrannalla. Ota reitin valinta ja retki seikkailun kannalta!

Nauti saariston tunnelmasta

Lähde nauttimaan merimaisemista, mutta suuntaa jonnekin vähemmän tunnetummalle paikalle. Kirkkonummi rajautuu mereen ja rantaviivalla riittää nähtävää muuallakin kuin Porkkalanniemellä. Oletko esimerkiksi käynyt Bylandetin -saarella (https://www.hagerlund.net/fi/bylandet) tai Järsön komealla luontopolulla (https://lahiera.wordpress.com/2016/08/15/porkkala-sarja-osa-4-jarso-ja-wainamoinen/)? 

Yhteystiedot

6x vinkit retkille Kirkkonummella - Ulkoilu korona-aikana! Kuvia