Tapahtumat ja reitit

Haluatko oppia tuntemaan Kirkkonummen historian? Kirkkonummi-kiertue kannattaa kuitenkin aloittaa ajamalla keskustasta ulos ja länteen, sillä Porkkalan parenteesista helpoiten saa tietoa vierailemalla Degerbyn puolella sijaitsevassa Igor-museossa.

Kirkkonummi on lähellä, mutta kuitenkin kaukana. Moni lähiseudulla asuva ei tunne kuntaa sen kummemmin, mutta Porkkalan (ja parenteesin) tietävät lähes kaikki. Kuten jo yläasteen historiantunnilla opittiin Suomi joutui vuokraamaan suuria alueita Neuvostoliitolle 1944 Moskovan välirauhassa. Porkkalan parenteesi vaikutti Kirkkoummeen, Degerbyhyn, Inkooseen ja Siuntioon ja myös muutamat Espoon saaret kuuluivat vuokrasopimukseen.

Degerbyn Igor-museo avattiin 1997 ja se sai nimensä paikalliselle maatilalle komennetusta sotavangista, joka vankeutensa lopuksi veisti puunuken talon lapselle. Museo on kesäisin auki tiistaista lauantaihin, muulloin suppeammin. Ryhmät voivat kuitenkin tiedustella erikseen.

Hiljaiseksi vetävän museokokemuksen jälkeen jotain kevyempää; seuraavaksi Kirkkonummen Hvitträsk. Täällä pääset tutustumaan Eliel Saarisen, Herman Geselliuksen ja Armas Lindgrenin suunnittelemaan kartanoon. Ja mikäli kiertelyn lomassa iskee nälkä on apu lähellä. Ravintola Hvitträsk tarjoaa maukasta ruokaa kauden raaka-aineista.

Kun askel pitkän päivän jälkeen alkaa painaa on aika vetäytyä Majvikin hellään huomaan. Hotelli sijaitsee juuri Espoon rajalla, kuitenkin luonnon keskellä. Sekä yhden että kahden hengen huoneita löytyy ja seuraavana aamuna pääset nauttimaan buffetaamiaisesta. Ja jos virtaa riittää niin Majvikin kuntosali sekä uima-allas odottavat kuntoilijoita.

Toisen päivän vierailupäivän kohteeksi kannattaa valita Jorvaksessa sijatiseva Pokrovan luostari, joka on avoinna yli 20 hengen ryhmille sekä avoimina vierailupäivinä. Vierailun aikana ryhmä pääsee tutustumaan kirkkoon ja vierailuun kannattaa yhdistää ruokailu. Ja jos oikein käy tuuri, saatatte osua paikalle keittopäivänä, jolloin voitte ostaa mukaanne herkullista borssikeittoa.

Kiinnostuitko? Tässä linkit:

https://www.degerby.fi/fi/museo/igor

http://www.kansallismuseo.fi/fi/hvittrask

http://majvik.fi/

http://pokrova.fi/

 

Yhteystiedot